29 Mayıs 2008

.................ETLİ YAZ TÜRLÜSÜ.............

Türlü en çok sevdiğim yemeklerden birisidir.Özellikle de hertürlü sebzeyi ihtiva ettiği için çocuklarıma da yedirmeye özen gösteririm.Geçtiğimiz günlerde özellikle türlü yapmak için güveç tenceresi aldım,ocakta da kullanılanlarından ben çok memnun kaldım gerçektende geç pişiyor ama oldukça leziz oluyor.Yaz türlüsü olmasına rağmen ben havuç ekledim.Eklemeseniz de olur.Türlümüzün tarifi şöyle;
MALZEMELER;
1/2 kg kuşbaşı et
1 orta boy patates
1 patlıcan
1 kabak
250.gr taze fasulye
2 domates
1 havuç
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1/2 ç.b. sıvı yağ
1 y.k. salça
tuz
YAPILIŞI;
Etlerimizi minik minik doğradıktan sonra sıvı yağda hafif kavuruyoruz,su saldıktan sonra kendi suyuyla beraber düdüklü tenceremizde 15 dk pişiriyoruz.Daha sonra,yemeklik doğranmış soğanımızı tenceremizin zeminine diziyoruz,üzerine etlerimizi diziyoruz,kolay pişme sırasına göre ,fasulyelerimizi,patateslerimizi,havuçlarımızı,patlıcanlarımızı,kabaklarımızı diziyoruz,domateslerimizin kabuklarını soyuyoruz robotumuza atıyoruz salçamızıda ekleyip püre şekline getiriyoruz,sebzelerimizin üzerine gezdiriyoruz,etlerimizden kalmışsa o suyu toplamda 2 bardak olacak şekilde yemeğimize ekliyoruz,tuzumuzu da suyumuza eklemeyi unutmayalım.Kaynayana dek orta kaynadıktan sonra düşük ateşte yaklaşık 1,5 -2 saat arada suyunu kontrol ederek pişiriyoruz.Afiyet olsun.
****************************

27 Mayıs 2008

...................KURUYEMİŞLİ KEK....................

Teyzemlerin anneme aniden geliş kararı almaları münasebeti ile giderken anneme hazırlamış olduğum bol incirli ,üzümlü,çikolatalı kek.Tatlılara sağlıklı bir şeyler eklemeyi sevdiğimi artık biliyorsunuz.İşte kekimizin tarifi;
MALZEMELER;
1 yumurta+1 çift sarılı yumurta
1 s.b. sıvıyağ
2 s.b. şeker
1,5 s.b. yoğurt
vanilya
kabartma tozu
un
10 adet kuru incir
1 aida bardağı ile kuru üzüm
1 aida bardağı damla çikolata
üzeri için;incir reçeli+file badem
YAPILIŞI;
Evdeki yumurta eksikliği sebebi ile bu şekilde yumurta kullandım,yumurta ve şekeri 5 dk çırpıyoruz,un hariç tüm malzemeyi ekliyoruz karıştırıyoruz,unumuzu ekliyoruz ve kıvamlı bir hamur elde ediyoruz çok sıvı olmamasına dikkat edelim,hamurun içerisine minik doğranmış incir,üzüm ve kabartma tozunu ekleyip spatula yardımı ile karıştırıyoruz,kalıbımızı bolca yağlıyoruz ve un serperek yapışmamasını sağlıyoruz,çikolata damlalarını kalıbımıza eşit olarak dağıtıyoruz,hamuru kalıba döküyoruz,180 c de pişiriyoruz.Piştikten sonra kekimizi tabağımıza çeviriyoruz,incir reçelimizle üzerini güzelce sıvıyoruz,file bademlerle süslüyoruz.Afiyet olsun.
*****************************

25 Mayıs 2008

.............GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK........

Mantar ve tavuk beraberliği evimizde her zaman sevilmiştir.Güveçte olması bu tavuk yemeğinin tadını bir okadar daha arttırdı diyebilirim.Tarifimiz oldukça pratik;
MALZEMELER;
1 kg tavuk eti
1/2 kg mantar
2 adet taze patates
2 adet kırmızı biber
1 ç.b. mısır
1 adet soğan
köri,karabiber,tuz
1 ç.b. sıvı yağ
1 tatlı k. salça
1 ç.k. sarımsak tozu
Üzerine serpmek için ;Kaşar peynir rendesi
YAPILIŞI;
Soğanımızı yemeklik doğruyoruz ve sıvı yağımızda kavuruyoruz,ardından salçamızı ekleyip biraz kavuruyoruz, kuşbaşı doğranmış tavuklarımızı,patateslerimizi,daha önceden doğrayıp limonlu suda beklettiğimiz mantarlarımızı,tuzumuzu ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Mantar ve tavuklar sularını salacaktır u suyla beraber kısık ateşte demlendiriyoruz.Su az gelirse yarım çay bardağı ekleyebilirsiniz.15 dk pişirdikten sonra baharatlarımızı ekliyoruz karıştırıyoruz ve güveç kaplarımıza alıyoruz,fırın telimizin üzerine güveçlerimizi yerleştirip 15 dk pişiriyoruz,üzerlerine kaşar rendesi serpiyoruz eriyince fırından alıp pilav eşliğinde servis ediyoruz.Afiyet olsun.
***************************

23 Mayıs 2008

............FIRINLANMIŞ PEYNİRLİ EKMEKLER......

Sevgili anne adayımız özlem'cim harika bir etkinlik konusu bulmuş.En sevdiğim öğün olan kahvaltı adına süper tarifler öğrendim.Katılmak konusunda biraz rahat davrandığımın farkındayım ama bu ara pek fazla özenli kahvaltılar hazırladığımı söyleyemeyeceğim.Özlem'cim kolaylıklar diliyorum cnm.Tarifimiz oldukça pratik;
MALZEMELER;
ince dilimlenmiş ekmek
beyaz peynir
domates
kaşar peyniri
maydonoz
pulbiber
karabiber
kekik
kahvaltılık margarin
YAPILIŞI;
Ekmeklerimizi biraz bayat olursa daha güzel olur,ince dilimliyoruz,derin bir kasede peynir,rendelenmiş kaşar peyniri yağ haricindeki tüm malzemeleri iyice ufalayarak harmanlıyoruz,ekmekleriöizin üzerine kahvaltılık margarinimizden sürüyoruz ve peynirli karışımdan bolca sürün,yüksek dereceli fırında üzeri hafif pembeleşinceye dek pişiriyoruz.Afiyet olsun.
******************************

21 Mayıs 2008

...............MISIRLI KIRMIZI BİBER SALATASI............

Mısır,közlenmiş kırmızı biber,sarımsak ve yoğurt.Süslemek için derotu hepsi bu..Afiyet olsun.
*******************************

....................AĞAÇ PASTA....................

Pandispanya denemelerimin finaline geldim bu pastayla.Sonuç ne mi?netten o kadar tarif almama rağmen sonunda kendi defterimde bulduğum eski bir tarifi uyguladım ve harika oldu.Misafirlerimden tam not aldı ve bundan sonraki standart pandispanyam olmaya hak kazandı.Vereceğim ölçüler yaklaşık 15-20 kişilik bir pasta için oldukça büyüktü çünkü.
PANDİSPANYA ;
6 adet yumurta
7 t.k.f. şeker
7 t.k.f. un
1 paket kabartma tozu
İÇ KREMASI;
1 paket dr oetker çikolatalı krem ole
1 s.b. süt(hazırlamak için)

1 paket krem şanti
1 kase vişne
1 kase damlamla çikolata
ıslatmak için 2 s.b. çikolatalı süt
YAPILIŞI;
Pandispanyamızı hazırlamakla başlıyoruz.yumurta ve şekeri 10 dk.(saate bakınız ltfn) çırpıyoruz,krema kıvamını alıyor ve diğer malzemeleri de ekliyoruz ancak mikser değil spatula ile karıştırıyoruz.,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döküyoruz ve 170c de pişiriyoruz.Pandispanyamız pişerken soğuk sütümüzle krem olemizi hazırlıyoruz iyice çırptıktan sonra içerisine 1 paket kremşanti ekliyoruz ve iyice kabarana dek çırpıyoruz,buzdolabında 15 dk bekletiyoruz.Pandispanyamızı soğuduktan sonra ikiye bölüyoruz.ilk katını 1 bardak süt ile nemlendiriyoruz,krem oleyi seriyoruz ve üzerine çikolata parçalarını ve vişneleri serpiyoruz,diğer kekimizi de üzerine koyuyoruz ,onuda süt ile islatıyoruz,buzdolabında 15 dk bekletiyoruz.Daha sonra ise şeker hamuru ile süslüyoruz.Afiyet olsun.
**************************

____________MUZLU KÜLAH____________


İlk kez denediğim ,görünüş ve tad olarak oldukça fazla beğeni toplayan bir tatlı oldu.Sunumu da oldukça şık.Tarifimiz şöyle;
MALZEMELER;
3 s.b. un
1,5 t.k.f. pudra şekeri
1 t.k.f. su

125 gr margarin veya tereyağı
1 paket kabartma tozu
İÇ MALZEMESİ;
1/2 kg süt
1 s.b. şeker
1 paket vanilya
2 y.k. nişasta
1 y.k. un
2 muz
YAPILIŞI;
İlk olarak hamur malzemelerimizi yumuşamış margarinimizle birlikte güzelce yoğuruyoruz,Unu hemen eklemeyin yavaş yavaş ekleyin çünkü bardak ölçüleri farklı olabilir.Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığına gelince 4 bezeye ayırıp merdane yardımıyla açıyoruz.külahlarımızın üzerine dipten başlayarak ve hafifce üst üste gelecek şekilde sarıyoruz,yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz ve 160 c de pembeleştirmeden pişiriyoruz.
Hamurumuz pişerken iç malzemelerin (muz hariç) tümünü karıştırarak kaynayıncaya dek pişiriyoruz,kaynadıktan sonra ara ara karıştırarak soğutuyoruz,soğuyan muhallebiye doğranmış muzları ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Külahlarımızın dibine 1 adet fındık atıyoruz ve üzerine muhallebiyi dolduruyoruz,antep fıstığına batırıp servis kabımıza diziyoruz.Afiyet olsun.
*******************************

20 Mayıs 2008

____AĞAÇ PASTAM ve DAVET MASAM____


-Vişneli çikolatalı pasta(ağaç pasta)
-Muzlu külahlar
-Mısırlı kırmızı biber salatası
Daha önce yayınlamış olduğum tariflere üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.Diğer tariflerimi en kısa zamanda yayınlayacağım.Daha evvelden tariflerini vermiş olduklarımın eski resimlerini ekledim kolaj'a onları fotoğraflamam mümkün olmadı.Dostlarla geçirilmiş harika bir günden size yansıyanlar..

19 Mayıs 2008

________PEYNİR SOSLU MAKARNA________


Makarna ve peynir seviyorsanız mutlaka beğeneceksiniz.Çabuk hazırlandığı için fazla zamana ihtiyaçınız yok.Acil yemek bekleyenlere iyi bir alternatif.
MALZEMELER;
1 pastavilla makarna
4/3 kalıp beyaz peynir
3/1 ç.b. süt
dereotu veya maydonoz
tuz
1 kaşık tereyağ
1/2 ç.b. sıvıyağ
YAPILIŞI;
Makarnaları tuzlu ve bol suda haşlıyoruz.Makarnalarımız haşlanırken bir tavanın içerisine yağlarımızı alıyoruz.beyaz peynirimizi ufalayarak tavamıza alıyoruz ve ezerek iyice erimesini sağlıyoruz,sütümüzü ekliyoruz ve 2-3 dk karıştırarak pişiriyoruz.Peynir sosumuzu derin bir kaba alıp blendır yardımı ile 1 dk kadar çırparak inceltiyoruz,makarnamızı 1 kaşık sıvı yağ ile karıştırıp seviss tabağına alıyoruz,sosumuzu üzerine döküyoruz,dereotunu da serpiyoruz.Afiyet olsun.
**************************

17 Mayıs 2008

__________HÜNKAR BEĞENDİ__________


Evimizde patlıcan yemekleri çok sevilir.Her türlüsü hergün yense makbuldür,şikayet gelmez.Aslında hünkar beğendi et ile hazırlanan bir yemek ancak ben kuşbaşı etleri robotta biraz parçaladım bizim ufaklığın daha rahat yemesi için.Trifin devamı şöyle;
MALZEMELER;
750 gr yağsız kuşbaşı et
1 yemek kaşığı salça
1/2 çay b. sıvı yağ
4 adet bostan patlıcan
4 s.b. süt
3 y.k un
3 y.k. sıvı yağ
1 y.k. tereyağı
tuz.karabiber
1/2 limon suyu
1 s.b. rendelenmiş kaşar
YAPILIŞI;
Patlıcanları güzelce yıkadıktan sonra kürdan yardımı ile 4-5 yerinden diliyoruz.Fırın telimizin üzerine dizip en yüksek derecede yumuşayıncaya dek közlüyoruz.Etleri doğradıktan sonra 1/2 ç.b. sıvı yağı ile beraber sürekli karıştırarak pişiriyoruz,salçasını ekleyip biraz daha kavuruyoruz zevkimize göre tuz ve baharat ekliyoruz.Közlenmiş patlıcanları fırından alıp kabuklarını soyuyoruz.Soyulmuş patlıcanları limonlu suya atıp 5 dk bekletiyoruz,daha sonra sularını iyice sıkıyoruz.Beşamel sosumuzu; tereyağı ve sıvı yağ karışımına unumuzu ekleyerek iyice kavuruyoruz sütümüzü ekleyip sürekli çırparak pişiriyoruz,tuz ve karabiber ekliyoruz.Sos piştikten sonra rendelenmiş kaşarlarımızı ekliyoruz,İncecik doğradığımız patlıcanlarımızı sosa ekliyoruz karıştırıyoruz.Tabağımızın altına patlıcan ve patlıcanların üzerine ise etlerimizi ekliyoruz,arzunuza göre üzerine tereyağ gezdirebilirsiniz.Nefis bir lezzet.Afiyet olsun.
**************************

15 Mayıs 2008

_____________BAHAR PASTASI_____________


Eltoşuma hazırladığımız bahar pastası.Aşagıda tarifini verdiğim pandispanyanın
PANDİSPANYA;
4 yumurta
4 t.k. fincanı un
6 t.k. fincanı şeker
1 t.k.fincanı süt
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI;Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye dek çırpıyoruz.Bu işlemi yaparken saate bakmanızı öneriyorum.Ben daha evvelki pandispanyalarımı yeteri kadar uzun çırpmamış olduğumu fark ettim.daha sonra içerisine diğer malzemeleri ekliyoruztahta bir kaşık yardımıyla fazla olmamak kaydı ile karıştırıyoruz.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize döküyoruz,180 c de pişiriyoruz 15 dk gibi bir sürede pişiyor.Soğumasını bekledikten enlemesine tepside ikiye bölüyoruz ve pastamızı hazırlıyoruz.
************************

13 Mayıs 2008

_________ANNELER GÜNÜ PASTAM__________


**************************************************

Sonun da başlamayı sürekli ötelediğim şeker hamurlu pasta yapımına minik adımlarla başlamış bulunuyorum.Bu pasta anneme anneler gününde yapıldı.Ben çok sevdim özellikle renklerini :)çok zevkli ancak bir okadar da zaman isteyen bir iş ancak her işte olduğu gibi seviyorsanız sorun yok.Meyveli için ve kekin tarifini en kısa zamanda ekleyeceğim.
*****************************

04 Mayıs 2008

________PRATİK KONSERVE KAPATMA________



Konserveleri evde hazırlamak ne kadar zevkli bir uğraş olsada kavanozları vakkumlama durumları beni en sevdiğim bu hazırlıktan bazen men eder.Ancak her konuda bilgisi ve pratikliğine hayran olduğum bir ablamın önerisi beni çok mutlu etti çünkü artık konserve yapmak çok daha kolay olacak.Hazırladığımız konservelerin kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra bulaşık makinesine kapakları yukarı gelecek şekilde yerleştiriyoruz,en yüksek sıcaklıkta deterjansız olarak yıkıyoruz ve onlar kendi kendilerine vakkumlanıyorlar.Tabi fire verenler olurmu bilmem ancak o risk kaynatırken de var zeten.Sizi bilmem ancak ben bu fikri çok beğendim.Yaz mevsimi yaklaşmışken herşey tadındayken hazırlık yapmak isteyenlere iyi bir fikir olur umarım..
*****************************