09 Nisan 2009

SOSYETE MANTISI

Çok uzun zamandır benimde sık sık yaptığım ve her zaman çok fazla beğenilen bir mantı.Tabi ne kadar mantı o tartışılır:).Sanırım genel olarak biz türkler yoğurtlu ve etli karışımları seviyoruz.Mantı da bunların en başında gelenlerden biri.Bu tarifimizde 'yok ben yapamam,beceremem ancak çooook severim' diyen arkadaşlar için pratik sayılabilecek,ama mantı tadınıda fazlasıyla alabileceğiniz bir türü mantının.Neyse deneyeceklere afiyet olsun.Tarifimize gelirsek şöyle;
MALZEMELER;
4 adet yufka
300 gr kıyma
2 adet soğan
2 adet sivri biber
1 adet domates
1/2 demet maydonoz
tuz,karabiber,pulbiber
5y.k. sıvıyağ
Üzeri için;
1 kase yoğurt
sarımsak
1/2 ç.b. sıvıyağ
1 y.k. tereyağ
pulbiber,nane
YAPILIŞI;
*Sıvı yağımıza ince doğradığımız soğanları ve kıymamızı ekliyoruz kavuruyoruz.
*Sivri biberimizi ve domatesimizi de ekliyoruz.
*İyice kavurduktan sonra ateşten alıyoruz ve ince doğranmış maydonoz,tuz ,karabiber,pulbiber ekliyoruz ve karıştırıyoruz, soğumaya bırakıyoruz.
*2 kat yufka seriyoruz,iç harcın yarısını yufkanın heryerine yayıyoruz.
*Yan kenarlardan 3 parmak içe katlıyoruz ve sıkı bir şekilde sarıyoruz.
*Sardığımız yufkayı temiz bir mutfak tülbentine sarıyoruz.
*Yine temiz bir iple ortasından ve uçlarından bağlıyoruz,açılmasını engellemek için.
*Aynı işlemi diğer yufkalar ile de uyguluyoruz.
*Derin bir tencerede(büyük olursa daha rahat olur) suyumuzu kaynatıyoruz.
*Suyumuza tuz ekliyoruz,hafif tuzluca olması gerekli.
*Mantılarımızdan birini(eğer tencereniz genişse ikisini de beraber atabilirsiniz) suyumuza atıyoruz.
*15 dk pişiriyoruz.
*Bir maşa yardımıyla mantılarımızı sudan çıkarıyoruz,3-4 dk dinlendiriyoruz.
*Daha sonra tülbenti açıp mantıları dilimliyoruz ve servis edileceği kaba diziyoruz.
*Üzerine sarımsaklı yoğurt,onunda üzerine tereyağ+sıvıyağ eritip pulbiber ekleyerek gezdiriyoruz.
*Biraz karmaşık gibi görünüyor ancak çookkk lezzetli.Mutlaka deneyin derim.
*Afiyet olsun.
********************




9 yorum:

nil-nennenmutfakta dedi ki...

çok pratik bir tarif bir mantı sever olarak denenecekler listeme ekledim.Ellerine sağlık...

ipek dedi ki...

Benim bildiğim sosyete mantısı daha ağır oluyor. Çünkü kızartılıyor. Ama bu çok hafif görünüyor. Ben de bundan sonra böyle yapıcam sanırım.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Semracım daha önceden fırında kızartılan sosyete mantısı tarifleri görmüştüm. Seninkisi çok değişik ve güzel geldi bana.
Mutlaka denemek lazım:).
Ellerine sağlık.
Sevgileeeer:).
aslı

TAZE NANE dedi ki...

Ellerine sağlık.
Canım enfes ve mükemmel görünüyor .
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

inanmiyorum...

gecen hafta sosyete mantisi yapicaktim tarifi herkese sordum bilen bulamadim.. internetim de yoktu...
simdi senin sitene sans eseri girdim ve sosyete mantisinin tarifi sok oldumm


ellerine saglik sitene bayildim bundan sonra takipcinimmm

bende siteme beklerim :)))

LaMa dedi ki...

sarmisakli yogurdun girdigi hersey cok lezzetli oluyor ve dedigin gibi biz Turkler bu tadi SEVIYORUZ!
hele et de varsa, salca sosu ayyyyyyy karnim acikti , evde yogurt da yok ki birsyein uzerien dokup yiyeyim:)

Gönül dedi ki...

hayatım yaaa banada yap bende isteremmmm:))) ellerine sağlık..bu mantı sanırım 15de bir yaptığın kaçamağın malzemesiydi:))) bak tanışma yapacaz ozaman bakıcam kilona ona göre yeme sakın fazla:))) öpüyorum hayatım..sevgilerimle

Adsız dedi ki...

selamlar semracim.

mantiya bayilirim, haklisin sosyete manti tam manti degil ama tadi andiriyor, sonucta hamur kiyma sarimsakli yogurt :))

ellerine saglik cnaim

hoscakal

KOSEMINDERI dedi ki...

Himmmm, Enfes gorunuyor.Olsada yesem:) Yillaronce ilk annem yaptiginda bayilmistim. sonra esime yaptim. Oda gercekten cok sevdi. Paylasim icin tesekkutler:)