16 Kasım 2009

MANTARLI RULO BÖREK

Elde açılan nefis bir hamurla hazırlanan bu böreği çok sevdiğim bir arkadaşımda tatmıştım.O zamandan beri severek yaptığım hem çok lezzetli hemde servisi şık bir börek.Elde açma börek içinse çok pratik bir tarif.Tarifimiz şöyle;
MALZEMELER
Hamuru için;
1 paket yaşmaya
1 s.b. sıvı yağ
1 ç.b. süt
2 y.k. yoğurt
1 t.k. tuz
1/2 çay k. şeker
un
İç malzemesi;
1 kg mantar
4-5 dal taze soğan
2 domates
2-3 sivri biber
3 y.k. sıvı yağ
tuz,karabiber,pulbiber
Üzeri için;
1 yumurta
1 y.k.sıvı yağ
haşhaş
YAPILIŞI;
Sütümüzü ılındırarak mayayı eritecek kıvama getiriyoruz.
Mayamızı sütümüzde eritiyoruz.
Un haricindeki tüm malzemeleri ekleyip elimizle karıştırıyoruz.
Hamurumuz kulak memesi kıvamına gelinceye dek yavaşça unumuzu ekliyoruz.
Kıvamını ayarlamış olduğumuz hamuru 2 saat üzeri kapalı bir şekilde bekletiyoruz.
İç malzemesinin hazırlanışı;
Mantarlarımızı güzelce temizleyip söğüş doğruyoruz.
Limonlu suda 15 dk bekletiyoruz.
Domateslerin kabuklarını soyup,küp küp doğruyoruz.
Biberlerimizi ve soğanlarımızı ince doğrayıp hazırlıyoruz.
(Taze soğan yoksa bir adet kuru soğan da kullanabilirsiniz)
Tavamıza yağımızı alıp biraz kızdırdıktan sonra soğan ve biberleri ekliyoruz.
Hızlı bir şekilde yüksek ateşte çeviriyoruz.
Hemen ardından iyice süzülmüş mantarları tavaya alıyoruz ve soteliyoruz.
Bu arada ocağımız gayet hararetli yansın lütfen.
Son olarak küp doğradığımız domatesleri tuzu ve biberleri ekliyoruz.
Sebzeler suyunu çekince (tamamen çekmesi gerekli) soğumaya bırakıyoruz.
**
Hamurumuzu iki eşit parçaya bölüyoruz.
Merdane yardımıyla dikdörtgen biçiminde açıyoruz.
İç malzemenin yarısını hamurun orta kısmına seriyoruz.
Önce bir uzun kenarı sonra diğerini ortaya doğru katlıyoruz
(2-3 parmak üst üste gelecek şekilde)
Parmaklarımızla hafifçe bastırıyoruz.
Tepsimizie alıyoruz ve diğer hamurla da aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Böreğimizin üzerine 1 yumurtaya 1 y.k. sıvı yağ ekleyerek sürüyoruz ve haşhaş serpiyoruz.
200 c fırında pembeleşinceye dek pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
*************************

7 yorum:

sevdalıtatlar dedi ki...

Mantar ve börek çok güzel bir ikili oluşturmuşlardır eminim..
Ellerinize sağlık...Paylaşım için sonsuz Teşekkürler..
Sevgilerle..

gülay mutfakta dedi ki...

canım ellerine sağlık.. nefis görünüyor..
sevgiler..

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

GÜNAYDIN MANTARLI BÖREK HİÇ YEMEMİŞTİM AMA MANTARI ÇOK SEVERİM

ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER

Kevser dedi ki...

Ahhh, Semra geri dönmüs:))) Cok sevindim görünce, harika bir lezzetle muhtesem bir dönüs olmus, börek icin ellerine saglik diyorum canimcim. Böyle bir daha fazla özletme olur mu??

Sevgilerimle

SerpiL dedi ki...

görüntü nefi tadıda öyledir muhakkak ellerinize sağlık

pembe tatlar dedi ki...

Merhabalar mantarı böreğe çok yakışturıyorum ellerine sağlık semracığım...

Baharcicegi dedi ki...

nerelerdeydin canim bir daha bu kadar ara erme
mantarli böregin görüntüsü nefis oldugunu söylyor lezzetli oldugu kesin ellerine saglik canim