16 Ekim 2007

ZİRON (SİLOR)*YE#27 KARADENİZ YEMEKLERİ


Sevgili Yeşim'in ev sahipliğini yaptığı etkinlik için oldukça sık yaptığım bir karadeniz yemeğini paylaşmak istedim.pratik bir tarif.
*
MALZEMELER;
4 adet yufka(bu boy bir tepsi için)
yoğurt
sarımsak
tereyağ
pulbiber
*
YAPILIŞI;
Yufkanın bir tanesini masanın üzerine seriyoruz.önce ikiye katlıyoruz,sonra oval ucundan düz kenara doğru tekrar katlıyoruz,bir parmaktan biraz kalın olacak şekilde rulo haline getiriyoruz ve bir parmak kalınlığında dilimler halinde kesiyoruz.kestiğimizdilimleri dik olarak tepsiye diziyoruz.Bu işlem yufkalar bitene kadar devam ediyor.200 c fırında yufkalar kızarana dek pişiriyoruz.yufkalar ılınınca üzerlerine kaynamış su gezdiriyoruz.yufkaları 1 parmak geçsin fazla değil,ayrıca sert kalırsa tekrar ekleme şansınız var.tepsinin üzerini başka bir tepsiyle kapatıp suyunu çekene kadar dinlendiriyoruz.ılındıktan sınra üzerine sarımsaklı yoğurt ve son olarakta eritilmiş pul biberli yağ gezdiriyoruz.yağı çok demeyin yağsız olursa lezzetli olmaz.Afiyet olsun.
********************

18 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim nefis omus

Adsız dedi ki...

sevgili semra bu güzel lezzet için katılımın için çok teşekkür ediyorum
ellerine sağlık kocaman sevgiler

Yaren dedi ki...

Ellerine saglik,Cok güzel görünüyor.Bu tarifle katildigin icin tebrik ediyorum,iyi bir secim.

Adsız dedi ki...

ellerine saglık çok nefis görünüyor.tadıda nefis olur bilirim.sevgiyle kalın..

MİNELİ dedi ki...

Merhaba bence hem çok pratik hemde lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık sevgilerimle.

Tuba dedi ki...

Semra'cigim, nefis bir goruntu. Tebrik ediyorum seni.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
senin sironunda cok güzel olmus, ellerine saglik. Haklisin, ikimizde ayni yemekle katilmisiz ama hic önemli degil, baksana ayni tarifler etkinlikte bile fazlasiyla temsil ediliyor, benim icin hic bir mahsuru yok, ayrica sen taze yufkadan hazirlamissin ve firinlamissin, buda bir farklilik olmus oluyor ama lezzeti mutlaka aynidir.

Selam ve sevgilerimle..

Selcen Şenocak dedi ki...

Sevgili Semra ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Sayfana ilk defa geliyorum :) Sevgili Kevser'de gördüm Sironu ve yufkasını nerden bulacağız yada tarifi varmı diye sordum o da beni sana yönlendirdi hazır yufkadan yapmışsın bende deneyeceğim mutlaka. Bir de unutmadan bir sorum var tepsiye sıralamadan önce tepsi yağlanıyormu? Tekrar ellerine sağlık sayfanda her şey çok güzel her zaman görüşmek dileğiyle
Sevgiler...

keskinli dedi ki...

ellerine saglik
harika olmus kevserde de gördüm aynisini ikinizde ayni lezzetle katilmissiniz etkinlige cok harika duruyor öptüm sevgiler

MMO dedi ki...

Sevgili Semra,
Tam benlik bir tarif yayınlamışsın! İçinde hem yufka, hem de sarımsaklı yoğurt var. Daha ne olsun? :)
Ellerine sağlık
Sevgiler :)

Nilay Cinisli dedi ki...

Sevgili Semra,
Bugüne kadar hiç tatmadığım bir lezzetle katılmışsın etkinliğe.Ellerine sağlık gerçekten çok lezzetli görünüyor.
Kucak dolusu sevgiler

Tijen dedi ki...

Harika görünüyor Semra'cığım ellerine sağlık.
Ayrıca 1000. ziyaretçin hayırlı olsun , nice binlere, onbinlere ve deeeee doğumgünün kutlu olsuuuunnnnn!

SEDA dedi ki...

Sarımsaklı yoğurtlu nefis nefiss :) Ellerine sağlık.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

tijencim, teşekkür ediyorum cnm siteme hoşgeldin cnm.ben senin siteni uzun zamandır takip ediyordum zaten:)
almulacım, hayır tepsiye yağ sürmüyoruz cnm.yufkalar kuru olduğu için zaten yapışmıyor.görüşmek dileğiyle.
hepinize yorumlarınız için teşekkür ediyorum.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık... Ancak bu tarif her ne kadar farklı bir adla yapılmış olsada; Elazığ yöresine has bir yemek olup adı o yörede SIRIN ( SURUN ) olarak bilinmektedir...

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Doğan bey benim anneannemin annesi henüz hayatta ve bu yemeği onlar çocukken bile yaparlarmış.Benzerlik olabilir ancak bu bir karadeniz yemeğidir.ZİRON Trabzonlu'ların kullandığı ismi,SİLOR ise artvin tarafın da yaygın olan ismidir.Bu sebeple iki ismine de yazdım.sitemi ziyaretiniza teşekkür ederim.

lezzetyolculugu dedi ki...

Harika görünüyor eşim gümüşhaneli ve kayınvalidem çok sık yapar genellikle yufkalarını kendi açar.Ama seninki çok daha pratik.

Adsız dedi ki...

semra hanım ben gürcüyüm sinoray da denir ramazanda sofralarımızdan eksik olmaz ama biz daha farklı yapıyoruz bayat pideleri aynı boy kesip tepsiye sıkı sıkı diziyoruz yoğurdu ayran kıvamına getiriyoruz koyu bir ayran kıvamı pidelerin üstüne döküyoruz ocakta yada fırında pideler yumusayıncaya kadar pişiriyoruz daha sonra ufak bir sahanda bolca tereyağını tuzla yağın rengi kararıncaya kadar yakıyoruz ve fırından çıkan pidelerin üstüne kasık yardımıyla tek tek döküyoruz isterseniz kıymalı olarak yapabilirsiniz iskenderdenfarkı olmuyor demenizi rica ediyorum