26 Kasım 2009

KISIR ve HAYIRLI BAYRAMLAR

Yazıma başlamadan evvel tüm blog' cu arkadaşlarımın ve tüm müslüman aleminin Kurban bayramlarını kutlar,hayırlı bayramlar dilerim.
Menümüzdeki bir diğer tarife gelince benim çok sevdiğim bir lezzet olan kısır.Özellikle acılı olursa makbuldür.Aslında kısırın ölçüsünü tutturmak da ayrı bir sorundur.Biz küçükken özellikle kısırın yaptırıldığı kişiler vardı annemin arkadaş gurubunda.Her biri diğerinden marifetli hanımlar kısır söz konusu olunca aynı kişiyi işaret ederlerdi.
Şimdi neden bu kadar uzadı bu muhabbet derseniz.Ben bu çok sevdiğim salatanın yapılışını ustalarından öğrenmeye çalıştım ve kendimde yalnız olduğum zamanlarda yani iş başa düştüğünde tutar mı tutmaz mı diye düşünmemek için ölçüleri belirledim.Şimdi size kendi sevdiğim haliyle yani bol yeşillikli sade bir kısır tarifi yazacağım.Siz arzunuza göre içerisine daha farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz.Tarifimiz şöyle;
MALZEMELER;
2 s.b. kısırlık ince bulgur
2 s.b. su
2 y.k. domates salçası
1 y.k. acı biber salçası
3/2 ç.b. mısır özü yağı
tuz,pulbiber,karabiber
kimyon
10 yaprak marul
1 havuç
5 dal taze soğan
YAPILIŞI;
*Bulguru tenceremizin içerisine veya kapaklı başka bir kaba alıyoruz(yıkamadan).
*Bulgurun kabarmasını beklerken yeşilliklerimizi sirkeli suda yıkayıp,mümkün olduğunca ince doğruyoruz.
*Havucumuzu rendeliyoruz.
*Kaynamış olan suyumuzu bulgurun üzerine döküyoruz ve kaşık sokmadan tencereyi sallayarak bulgurun her yerine eşit su gitmesini sağlıyoruz.
*Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dk dinlenmeye bırakıyoruz.
*Derince bir kabın içerisine bulgurumuzu alıyoruz.(bu esnada eldiven giymenizi öneririm).
*Salçamızı bulgurun üzerine ekleyip,bulguru ezmeden dairesel hareketlerle salçayı bulgurla karıştırıyoruz.
*Bu işlemi yaparken acele etmeyin,yavaş yavaş yapın ki hamurlaşmasın.
*Salça ve bulgur karışınca önce yağını baharatını ve tuzunu ekleyip bu halde karıştırıyoruz .
*Daha sonra yeşillikleri ekleyip şöyle bir harmanlıyoruz.
*Kısırımız hazırdır.
*Dikkat edilmesi gereken bir nokta var arkadaşlar.
*Yeşillikler eklerken bulgurun iyice soğumasını bekliyoruz.
*Aksi halde kararmış ve kendinden geçmiş yeşilliklerle baş başa kalırız:)
*Bu kadar ayrıntılı anlatıyorum çünkü hiç bilmeyen birisi bile rahatlıkla uygulasın istiyorum.
*Evet tarifimiz böyle .Afiyet olsun.
****************************

7 yorum:

Aymen dedi ki...

Kurban Bayramınızı kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Pembe Tatlar dedi ki...

Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

İYİ BAYRAMLAR:)))

Krema Tadında dedi ki...

iyi bayramlar ...

Adsız dedi ki...

Kurban bayramin kutlu olsun canim, tüm sevdiklerinle birlikte daha nice güzel bayramlara insallah.

keskinli dedi ki...

Kurban Bayramınız kutlu, yüreğiniz umutlu, umutlarınız atlı, sevdanız kanatlı, mutluluğunuz katlı, sofranız tatlı, mekânınız tahtlı, ömrünüz bahtlı olsun...

Baharcicegi dedi ki...

seninde bayramin kutlu olsun canim seker tadinda keyifli bayramlar

Betül İnce dedi ki...

Teşekkür ederim. Ben de sizin bayramınızı kutlarım.

Sevgilerimle.